Kaj je Geocaching?


Geocaching je nekakšno iskanje zakladov: nekdo na terenu skrije predmet, informacije o lokaciji skrivališča pa objavi na temu namenjeni spletni strani. Drugi nato ta skriti predmet iščejo.


Oglej si predstavitveni video, ki na kratko prikazuje bistvo naše aktivnosti:

Geocaching je zanimiva in zabavna aktivnost, ki izvira iz ZDA in je primerna je za vsakogar, ki ima pustolovskega duha in željo po raziskovanju neznanega. Ovir za lokacije skrivališč skoraj ni in tako se “keški” kot geo-zaklade imenujemo v našem žargonu, pojavljajo praktično kjerkoli: od urbanih središč, do gorskih vrhov ali pa v lokalnem gozdu, bližnjem travniku in pri zanimivih kulturnih, zgodovinskih ali naravnih znamenitostih. Večina jih je dostopnih praktično vsakomur, obstajajo pa tudi takšni, ki so pisani na kožo najbolj pogumnim in adrenalina željnim iskalcem. Ti so skriti v prepadnih stenah, ozkih soteskah ali pa na morskem dnu. Geo-zakladom je marsikdaj priložen tudi podroben opis, zato je lahko obisk lokacij toliko bolj zanimiv – še prav posebej to velja za tujino, kjer lahko ob iskanju geo-zakladov skoraj vedno obiščete vse omembe vredne lokalne znamenitosti.


Po svetu je danes skritih skoraj tri milijone geo-zakladov, v Sloveniji pa že skoraj 4500. Število novih stalno narašča.


smile

Geocaching je pustolovščina, ki se dogaja vsak dan, povsod okoli nas. Preizkusi jo tudi ti in se pridruži nam ter še tisočim drugih geosledcem po vsem svetu, ki se ukvarjamo s to zanimivo in zabavno aktivnostjo.

Registracija na www.geocaching.com je brezplačna!Vse skupaj se je začelo v maju leta 2000, ko je ameriška vojska opustila namensko motenje GPS signala, s čimer se je bistveno izboljšala natančnost GPS sprejemnikov za civilno uporabo.

Prvi geocache je bil postavljen v gozdu blizu Portlanda, v zvezni državi Oregon, ZDA. Postavil ga je Dave Ulmer, računalniški svetovalec in tehnološki navdušenec.

Septembra 2000 je nastala tudi spletna stran geocaching.com, ki je med geosledci še danes največkrat uporabljana in tudi najbolj priljubljena.

Prvi geocache v Sloveniji je bil postavljen dne 29. junija 2001. Lastnik zaklada je izbral lokacijo v Strunjanu, na vrhu klifne obale, od koder se odpira čudovit razgled na Mesečev zaliv.Tisti, ki geo-zaklad postavlja, v škatlo spravi dnevnik za vpise in drobnarije za menjavo, na terenu pa skrbno izbere skrivališče. Tipična skrivališča so: med koreninami, v štoru, grmovju, pod kamenjem, na drevesu, ipd.


Geo-zakladi niso nikoli zakopani v zemljo!


Ko je skrivališče izbrano in koordinate izmerjene, lastnik zaklada objavi podrobnosti na spletni strani. Iskanje se tako lahko začne.Posebno zapletenih pravil pravzaprav ni.

Ko zaklad najdeš, svojo najdbo zabeležiš v dnevnik vpisov (logbook), ki se nahaja v škatlici, kasneje pa še na spletni strani, kjer so objavljene podrobnosti zaklada.

V kolikor iz škatlice vzameš predmet za menjavo, v njem pustiš drug predmet podobne vrednosti.

Nekateri nepoznavalci zmotno mislijo, da lahko po najdbi škatlico odneseš s seboj. To ne drži!


Ko opraviš vpis v dnevnik, škatlico vrneš na mesto kjer si jo našel.


Zaklad mora ostati na voljo tudi iskalcem, ki bodo lokacijo obiskali za teboj, zato škatlico ob vrnitvi primerno zakriješ, da ni izpostavljena tistim, ki igre ne poznajo in bi jo utegnili poškodovati ali odtujiti.Zaklade lahko najdete povsod po svetu. Pravzaprav jih je po celem svetu skritih že skoraj tri milijone, v Sloveniji pa se njihovo število približuje 4500.

Škatlice se velikokrat postavljajo na posebnih mestih – turističnih, kulturnih, zgodovinskih, naravnih in drugih zanimivih krajih. Lahko so v lokalnem parku, na vrhu visokega hriba, pod vodo, ali pa na mestni ulici. Izbira lokacije in mesta postavitve je omejena zgolj z domišljijo tistega, ki škatlico postavlja.Najbolj pogoste vrste zakladov so:


traditional Tradicionalni (enostopenjski) zaklad
multi Multicache (večstopenjski) zaklad
mystery Mystery oz. puzzle zaklad - zaklad z uganko ali nalogo
earthcache Zemeljski oz. geološki zaklad
event Dogodek oz. srečanje geosledcev
wherigo Wherigo vodič ali dogodivščina
letterbox Letterbox nabiralnik
cito CITO (Cache In Trash Out) Dogodek z ekološko tematiko (pobiranje smeti, sajenje dreves, ipd.)
virtual Virtualni zaklad
webcam Spletna kamera (webcam)

Edina nujna potrebščina je GPS sprejemnik v katerega vneseš koordinate zaklada. Tak sprejemnik premore tudi že marsikateri novejši “pametni” telefon, potrebuješ le še primerno aplikacijo.

Ostalo potrebno opremo izberemo glede na to, kje se kakšen zaklad nahaja. Veliko zakladov je postavljenih tako, da so dostopni praktično vsakomur in za njih ne potrebujete posebne opreme, a obstajajo tudi kar nekaj takšnih, za najdbo katerih je potrebno vložiti nekoliko več truda.
Ko si nabereš nekaj malega izkušenj in ugotoviš, da je geocaching aktivnost, ki ti je pisana na kožo, te vabimo da se včlaniš v naš klub.


Klubsko udejstvovanje prinaša prednosti, ki bodo tvoj svet geocachinga še dodatno obogatile, hkrati pa lahko tudi sam prispevaš svoj delček v mozaik dogajanja na sceni. Pristopno izjavo in navodila za pristop k članstvu najdeš na »tej povezavi.

background