ponedeljek, 07. marec 2016

Napoved srečanja: Lov na skrite pirhe vol. 2


Lov na skrite pirhe / Easter Egg Hunt Vol. 2 - GC6CTHF


Bliža se velika noč in po letu premora bomo člani kluba Geosledec ponovno razveselili naše najmlajše.

Skoraj vsi smo že slišali za velikonočni lov na pirhe. A ob omembi tega običaja večina le zamahne z roko in pomisli: "eh, še en produkt ameriškega komercializma." Pa ste vedeli, da igra pravzaprav izvira iz Evrope?

Kdaj točno se je vse skupaj začelo, je bolj ali manj neznanka, a običaj ima svoje korenine že v poganskih časih, še pred razširitvijo krščanske vere. Poganska plemena v germanskih deželah, so ob pričetku pomladi prirejala festivale s katerimi so častili Eastro, boginjo plodnosti in pomladi. Tudi jajca v tem kontekstu ponazarjajo plodnost in rojstvo novega življenja.

Ob širjenju krščanske vere se je poganski praznik zlil s praznovanjem Jezusovega vstajenja, ki je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Jajca simbolizirajo kaplje kristusove krvi. Velika noč se praznuje vsako leto, prvo nedeljo po spomladanskem enakonočju, po prvi polni luni.


Program srečanja:

Zbrali se bomo ob 14.30 uri pred kočo lovske družine Sorško Polje. Uradni del srečanja pa bo trajal približno eno uro. Iskanje pirhov bomo prepustili otrokom, da pa ne bodo prišli preveč zlahka do njih, jim bomo organizatorji pripravili nekaj nalog. :)

Prijave so možne do četrtka, 24. marca, sprejemamo jih na GC strani srečanja - GC6CTHF

1 komentar: