sobota, 06. februar 2016

Topografski zemljevid na c:geo? Nič lažjega...

Uporabnik aplikacije c:geo sem pravzaprav že od najinega prvega najdenega zaklada. Še pri vseh android napravah, ki sem jih do sedaj uporabljal, mi je uspelo ovreči znane teze, ki jih zagovorniki ročnih GPS naprav razširjajo naokoli, le nekaj me je grizlo kar lep čas - kako hudiča naj v c:geo spravim en dostojen topografski zemljevid, ki bo na voljo tudi brez povezave?

Orientacije s topografskimi kartami sem se navadil tam nekje sredi 90-ih, ko je bila GPS tehnologija še v povojih in smo namesto elektronike uporabljali še stare papirnate JNA vojaške "specialke". Informacije, ki jih vsebuje topografska karta, uporabniku nedvomno močno olajšajo gibanje po terenu, zato sem med strmenjem v "prazen" osnovni OSM zemljevid zmeraj imel nemalo pripomb, ki jih Cmokica, nevešča orientacije, na začetku nikakor ni razumela... :) Rešitev svojih frustracij sem našel pred dobrim letom dni, danes jo z veseljem predstavljam še vam...

Primerjava med osnovnim pogledom zemljevida in topografsko karto (za premik uporabi drsnik levo<->desno)

Kako torej do topografskega zemljevida brez povezave, v aplikaciji c:geo?

Za začetek potrebujete zemljevid za offline uporabo, ki ga poiščite na » tej povezavi. Offline zemljevid shranite v mapo s poljubnim imenom v vaši napravi. V nastavitvah aplikacije c:geo nato izberete nastavitev "Zemljevid", kjer kliknete nastavitev "Mapa z zemljevidi". C:geo bo nato pregledal mape v vaši napravi in poiskal zemljevid, ki ste ga shranili v mapo. Ko bo pregledovanje končano, izberite zemljevid, nato pa kliknite nastavitev "Izberi vir zemljevidov" in izberite ime zemljevida, ki ste ga naložili za offline uporabo. Postopek je prikazan tudi na spodnjih slikah:Ko z nastavitvami zemljevida zaključite, s pomočjo teme ta zemljevid spremenite v topografsko karto. Postopek je podoben nalaganju zemljevida - ponovno je potrebno v napravi kreirati novo mapo in vanjo naložiti mapo s topografsko temo, ki jo lahko dolpotegnete » tukaj. Zip datoteko odpakirajte, mapo z imenom "topo" pa shranite v napravo. Sedaj pa v pogledu zemljevida le še izberete temo z imenom "topo" in osnovni pogled zemljevida se bo spremenil v topografsko karto. Postopek je slikovno prikazan spodaj:Želim vam obilo veselja pri iskanju zakladov z novim, bolj uporabnim zemljevidom, za katerega ne boste potrebovali vključenega prenosa podatkov! :)


Avtor prispevka: Ridler

2 komentarja:

  1. Ridler hvala za tole objavo, ravno sem razmišljal, da bi bilo to dobro met in pride tale objava :) Nevem če bom še kdaj uporabljal "on-line" zemljevide. C:geo pa itak zmaga, toj res dodelana aplikacija. Je fer, da takim, ki ne zahtevajo plačila za take kul aplikacije, kej doniramo!
    Lp Primož

    OdgovoriIzbriši
  2. Super! Deluje :)
    Hvala za objavo.

    OdgovoriIzbriši