ponedeljek, 21. september 2015

CITO - čista obala 2015

Le kdo ni rad na morju? Sonce, zdrav morski zrak, kopalke, morje, ribolov…

Opla, čakajte, samo trenutek. A veste, da ima po enih raziskavah že 60% rac, galebov, vranjekov in podobnih vodnih ptic nekaj umetnega v sebi? Ja, živali pojejo odpadek, ker mislijo, da je to hrana. A si predstavljamo, koliko rib je potem prepojenih s plastiko, kovinami in strupi? Pufff, bolj težko.


Projekt Čista obala se je začel že leta 2008, ampak letos smo pa dali svoj prispevek k lepši obali tudi mi, geocacherji. Na uradnem delu projekta, ki je potekal na strunjanski plaži, smo trije člani kluba Geosledec (Ridler, Cmokica in moja malenkost), obiskovalcem na stojnici delili promocijski material ter predstavljali našo aktivnost - geocaching.Ob 15h smo se premaknili v Fieso, na lokacijo CITO srečanja. Do 15:30 smo se malce podružili, okrepčali s sendvički, izmenjali par besed, popisali sledljivčke (zahvaljujoč ekipi zelenko&ana, ker meni se jih ne bi dalo popisovat), poskusili dva domača likerja, potem so pa prišla navodila.

Kot je bilo napovedano, sta se grupirali dve ekipi. V snorkel ekipi sta bila dva člana, ostali smo šli po kopnem. Vsak je dobil rokavice (no, snorkel ekipa se jim je odpovedala), majico projekta in navodila za pobiranje odpadkov.Ker je celoten projekt poleg čiščenja in ozaveščanja namenjen tudi raziskavi, smo koordinatorji skupin dobili obrazce, kjer smo morali vse smeti, ki smo jih dobili, popisat. Je kar zabavno imet okrog sebe 15 ljudi, potem pa poslušat:
- pred mano: »Osem cigaretov, dva kosa plastike!«
- takoj za tem za mano: »Štiri cigarete, dve mrežici, plastika, slamica.«
- komaj označim za mrežici, pa že pride iz obale: »Dva kosa stekla, šest cigaretov, ena vrvica.«
- in takoj spet pred mano: »Enajst cigaretov.«

In tako dalje. Še dobro, da sem obrazec že malce poznal, tako da sem jih kar nekako še sledil, ampak še bo treba trenirat hitro pisanje. Kopenska ekipa je imela kar veliko dela z drobnimi smetmi, snorkel ekipa pa je po večini prinašala bolj malo kosov, ki so bili pa toliko večji ali pa že kar fajn razgrajeni. Po slabi uri pobiranja so se vrečke že začele malce trgat, in smo končali. Še en skok do bližnjega zaklada, ena ekipa je malce pazila na naše smeti, potem smo se pa vrnili na mesto eventa, eni so se preoblekli, eni so malce popili, malce smo se odpočili, seveda še slikanje, klepet, in potem počasi smo se porazgubili vsak v svoje konce.

Velika zahvala gre vsem, ki so pripomogli, da je naša obala malenkost bolj čista. Vsi iz izkušenj vemo, da so geocacherji carji kar se tiče okolja, in na to smo res lahko ponosni. Ampak v splošnem pa onesnaženost žal raste. Če bo šlo tako naprej, bomo kmalu v restavracijah lahko izbirali še kakšne dodatne okuse, recimo »Sladko kisla raca z dodatkom živega srebra in mehke plastike«. Se ne sliši zabavno, a ne?Avtor prispevka: dmrvosAvtorica fotografij: Cmokica

0 komentarji:

Objavite komentar