ponedeljek, 04. maj 2015

Ocena težavnosti in terena zaklada (D/T)

V tokratnem prispevku se bomo nekoliko bolj podrobno posvetili oceni za težavnost zaklada (D - angl.: Difficulty) in oceni terena (T - angl.: Terrain), ki jo označujemo s kratico D/T.

Ocena D/T je sestavni del opisa vsakega geo-zaklada. Označujemo jo z zvezdicami, ocene pa se podajajo v korakih po 0.5 in segajo v razponu od 1 do 5, pri čemer 1 pomeni najlažjo, 5 pa najtežjo preizkušnjo. Vseh možnih D/T kombinacij je tako 81.

Obe oceni v opis zaklada poda postavljalec po lastni presoji. Glede na različne izkušnje posameznikov, razlike v psihofizični pripravljenosti in različne interpretacije zahtev in smernic za postavljanje zakladov, pa se mnenja o tem kakšna ocena bi bila bolj primerna, lahko velikokrat tudi razlikujejo. Da bi se takšnim situacijam v čimvečji meri izognili, so pri Groundspeaku pripravili sistem ocenjevanja, ki vam je lahko v veliko pomoč pri določanju D/T ocene.

V razpredelnici si lahko ogledate nekoliko bolj podrobno razlago posameznih ocen:


Težavnost zaklada Ocena terena
Do najdbe ali rešitve uganke lahko pridete že v nekaj minutah. Utrjen in raven teren, dostopen z invalidskim vozičkom. Do zaklada je potrebno premagati manj kot 800m (1/2 milje).
Do najdbe ali rešitve uganke lahko pridete v 10-ih do 15-ih minutah. Utrjen in raven teren, ki pa ni dostopen z invalidskim vozičkom. Do zaklada je potrebno premagati manj kot 800m (1/2 milje).
Do najdbe ali rešitve uganke lahko pridete v približno 30-ih minutah. Dostop do mesta zaklada poteka po utrjenih poteh, brez večjih višinskih sprememb ali goste vegetacije. Do zaklada je potrebno prepešačiti razdaljo, ki ni večja kot 3 km (2 milji).
Manjši, a še vedno lahek izziv za izkušene iskalce. Na terenu se lahko srečamo z manjšimi spremembami višinske razlike ali z nekaj vegetacije.
Srednje težavno skrivališče oz. uganka. Dostop do mesta zaklada lahko zahteva pohod v dolžini več kot 3 km (več kot 2 milji). Na poti se lahko srečamo z razgibanim ali močneje poraščenim terenom.
Težavno. Bodite pripravljeni na mentalni izziv. Napornejši pohod po razgibanem terenu.
Zahteven izziv, ki lahko zahteva uporabo posebnih veščin, spretnosti, posebno znanje ali temeljito pripravo. Za najdbo je lahko potrebnih tudi več obiskov lokacij(e). Zahteva naporno gibanje, ki lahko vključuje premagovanje znatne razdalje, močno poraščen teren, plavanje, premagovanje večje višinske razlike.
Ekstremno težavno. Najverjetneje vključuje uporabo posebnega znanja oz. posebnih veščin ali spretnosti. Ekstremno in zahtevno gibanje po nevarnem terenu.
Najzahtevnejši mentalni izziv. Zahteva uporabo posebnega znanja, veščin ali spretnosti oz. velik napor za najdbo, rešitev ali odpiranje zaklada. Dostop do mesta postavitve zahteva uporabo posebne opreme – npr. čoln, plezalno opremo, potapljaško opremo, ipd.

Za tiste, ki se radi potepate po svetu pa še opomba: D/T ocene se lahko razlikujejo tudi glede na prakso lokalne geocaching skupnosti, zato lahko v nekaterih delih sveta naletite na nekoliko drugačne standarde ocenjevanja, kot ste jih navajeni pri nas...


Vir: Groundspeak Help Center
Prispevek posodobljen: 25.7.2015

0 komentarji:

Objavite komentar