četrtek, 28. maj 2015

GeoTours ali keškarski turizem po Groundspeakovo


V nedavni elektronski okrožnici, ki jih naročnikom v elektronske predale redno dostavljajo pri Groundspeaku, ste lahko prebrali nekaj zanimivosti o geocachingu na potovanjih. Posebej izpostavljena je bila beseda "GeoTours". Za kaj pravzaprav gre?


GeoTouri so nekaj let stara, "komercialna" pogruntavščina Groundspeaka, pri kateri v sodelovanju z lokalno organizacijo (turistične zveze, nacionalni parki, muzeji, zgodovinska društva, in druge organizacije), na lokalnem območju postavijo večje število tematskih zakladov. Zakladi so iz različnih tematskih sklopov, večinoma pa predstavljajo naravne, kulturne ali zgodovinske posebnosti lokalnega okolja.


Geosledci, ki najdejo določeno število zakladov iz GeoTour serije prejemejo tudi spominsko nagrado. Navadno so to različne oblike sledljivčkov ali kakšni drugi spominski predmeti, tematsko povezani z GeoTourom.


Trenutno je na svetu aktivnih 54 GeoTour-ov. Največ jih je v severni Ameriki, v Evropi jih je 9, za nas mogoče najbolj zanimiv pa je ta, ki je aktiven od 16.6.2014 in se nahaja se v sosednji Avstriji, v okolici mesta Bischofshofen, približno 40km južno od Salzburga. GeoTour se imenuje THE HIGHKING CODE in ga sestavlja 35 zakladov, ki so postavljenih v gorati pokrajini pod goro Hochkönig (HighKing), po katerem GeoTour tudi nosi ime.
Na nedavnem potovanju po ZDA, sva tudi midva s Cmokico obiskala nekaj zakladov, ki so del različnih GeoTourov. Tako sva uspešno končala dva GeoToura: Houma Travel GeoTour, ki se nahaja v bližini mesta New Orleans ter Kennedy Space Center GeoTour, katerega zakladi so raztreseni čez centralni del Floride, od Tampe na zahodu, do Cape Canaverala na vzhodu. Poleg tega sva obiskala še zaklade, ki so del GeoTourov Operation Recreation, Taking Flight ter Explore Pensacola, ki pa jih zaradi obsežnosti in drugačnega plana potovanja nisva uspela obiskati v tolikšni meri, da bi zadostila pogojem za prejem nagrade.


Splošni vtis glede samih GeoTourov je vsekakor pozitiven. Všeč nama je koncept nagrade, ki jo iskalci prejmejo za uspešen GeoTour, saj gre za lep spominek na obisk, še posebej kadar je to (tako kot v najinem primeru), na drugem koncu sveta. Tako sva recimo za opravljen Houma Travel GeoTour prejela njihov spominski kovanec (žal nima geo-kode, torej ne gre za sledljivčka), najbolj všeč pa nama je bila nagrada, ki sva jo prejela v Kennedy Space Centru, kjer so nama podarili eno brezplačno vstopnico za ogled Kennedijevega vesoljskega centra na Cape Canaveralu (v vrednosti 50$), vsakemu svoj "kombo komplet", ki vsebuje NASA kapo in majico ter vsakemu svojega sledljivčka imenovanega Earth Marble.Žal pa tudi pri GeoTourih ni šlo popolnoma brez zapletov. Že kar hitro sva imela možnost ugotoviti, da praktično vsem zakladom primankuje več kot potrebnega vzdrževanja. Pri Kennedy Space Center GeoTouru je namreč kar v treh od desetih zakladov že kar nekaj časa manjkala koda, ki jo je potrebno vpisati v knjižico za prejem nagrade. Zaradi velikega števila obiskov so namreč predhodni iskalci vstavili nov dnevnik vpisov, na kodo pa so očitno pozabili. Enega od zakladov pa nisva niti obiskala, saj je množica DNF-jev nakazovala, da je zaklad izginil, kasneje pa sva opazila, da je bil celo arhiviran. Nekoliko drugačne težave sva imela pri iskanju Houma Travel GeoToura, tam se nama je namreč kar dvakrat zgodilo, da sva obstala pred zaprtimi vrati, saj sta bila zaklada nameščena eden v turistični pisarni, drugi pa na krokodilji farmi, ki pa sta ob najinem pozno popoldanskem obisku za tisti dan že zaprli svoja vrata. Podatka o delovnem času v katerem je možen obisk, v opisu zaklada seveda ni bilo navedenega. Pomanjkanje vzdrževanja sva opazila tudi pri nekaterih drugih GeoTour zakladih, ki sva jih obiskala.Zaradi atraktivnosti in obljubljenih nagrad je obisk GeoTour zakladov namreč kar precejšen, zato je vzdrževanje takšnih zakladov še bolj zahtevno, kot sicer. S tem dejstvom bi moral Groundspeak vsekakor dovolj dobro seznaniti skrbnike GeoTourov, ki za objavo na spletni strani geocaching.com plačujejo precej visoke zneske (najnižji letni prispevek je 5000$ + dodatna sredstva namenjena nagradam za iskalce).


Vsakomur, ki se bo odločal za obisk katerega od GeoTourov kjerkoli po svetu (seznam z zemljevidom najdete na geocaching.com), v izogib slabi volji na terenu, vsekakor priporočam, da se pred obiskom dobro seznanite z aktualnim stanjem zakladov ter seveda z zahtevami, ki jih je potrebno izpolniti za prejem nagrade.

Pa prijetno iskanje! :-)


Avtor prispevka: Ridler

0 komentarji:

Objavite komentar