ponedeljek, 16. februar 2015

Intervju: Geolens Reviewer


Verjetno vas je večina že opazila, da je v zadnjem času kar nekaj novih zakladov v Sloveniji ni objavil Vrso, kot je bilo to v navadi, ampak njegovo vlogo opravlja njegov someščan z imenom Igor, ki ga poznamo pod vzdevkom Geolens Reviewer. Ob tej priložnosti smo z njim opravili krajši intervju, katerega prevod objavljamo tukaj:


Začnimo z nedavno spremembo - opazili smo, da naš prejšnji recenzent Vrso ni več tako aktiven, večino njegovega dela pa sedaj opravljate vi. Obstaja kakšen poseben razlog za to?

Vrso je še vedno zelo aktiven, vendar je trenutno na daljšem dopustu v tujini, zato zaklade objavljam jaz. Slovenija je bila moj teritorij že pred nekaj leti in ravno je minilo 8 let odkar sem prvič objavil zaklad v Sloveniji (Stari Grad ruins - GC10WZM). V Sloveniji sem takrat objavil več sto zakladov. Kasneje se je ekipi pridružil Vrso, ki je zadolžen za Slovenijo.

Z Vrso-m prihajata iz istega kraja - Prešov na Slovaškem. Je to zgolj naključje, ali sta znanca, prijatelja?

Res je, z Vrsotom sva prijatelja iz mladosti, živiva namreč v isti ulici. Tudi za Geocaching je Vrso izvedel ravno od mene.Imate na Geocaching.com tudi svoj zasebni uporabniški račun? Koliko časa ste že aktivni?

Da, večina recenzentov prakticira ločevanje zasebnih in recenzentskih uporabniških računov. Zasebno sem registriran kot Igi, našel pa sem skoraj 1500 zakladov. Z Geocachingom sem se pričel ukvarjati leta 2003, ko je bilo na Slovaškem postavljenih manj kot 20 zakladov. Spominjam se začetkov, ko sem poznal skoraj vse, ki so se na Slovaškem, pa tudi na Češkem ukvarjali z geocachingom. Sedaj je drugače, saj se je obseg geocachinga zelo povečal.

Kaj vam je pri geocachingu najbolj všeč? Je kaj kar vas moti oz. vam ni všeč?

Rad obiskujem lepe kraje, najraje v naravi. Zahvaljujoč geocachingu sem obiskal že veliko zanimivih krajev ter veliko držav po svetu. Rad tudi spoznavam nove ljudi in sklepam nova prijateljstva. Niso mi pa najbolj pri srcu mikro in nano zakladi in power traili.

Se poleg geocachinga ukvarjate še s kakšnimi drugimi hobiji?

Rad fotografiram, igram golf, v zadnjem času pa se posvečam tudi teku na dolge razdalje. Pretekel sem že 3 maratone.

Pravite, da radi potujete. V koliko tujih državah ste že iskali zaklade?

Da, zelo rad potujem. Če se ne motim sem našel zaklade v 18 državah po svetu. Večkrat sem že potoval po ZDA, obiskal sem tudi Mehiko, Tanzanijo in Kenijo ter velik del Evrope. Najbolj pri srcu mi je Toskana v Italiji. Imam veliko prijateljev v različnih državah, kar nekaj od njih je tudi recenzentov na Geocaching.com.

Ste že obiskali Slovenijo?

Sem, že večkrat. Največkrat samo v tranzitu, ko sem potoval v kakšno drugo državo. Leta 2010 sem se pri vas ustavil na krajšem izletu, obiskal sem Koper in Piran, 3 dni pa sem prenočeval na Bledu, kjer sem tekel okoli jezera, igral golf in seveda našel tudi nekaj okoliških zakladov.

Kateri tip zakladov vam je najbolj pri srcu?

Najraje iščem zaklade, postavljene v naravi, ki vključujejo krajšo hojo in te pripeljejo na kakšno lepo mesto. Najraje imam tradicionalne zaklade, velikosti "Regular".

Kakšna je bila vaša najljubša izkušnja v geocachingu?

V vseh teh letih je bilo kar nekaj lepih izkušenj, zato težko izpostavim eno samo. Vesel sem, da mi je uspelo obiskati lokacijo prvega zaklada (original stash) v Oregonu, da sem našel Ape Cache v državi Washington ter obiskal Groundspeak HQ v Seattlu.

Kako aktiven geosledec ste in koliko sodelujete v aktivnostih vaše lokalne geocaching skupnosti?

Moja žena večkrat reče, da je en zaklad na dan čisto dovolj. Ko so bili moji otroci še mlajši, sem bil veliko bolj aktiven, dandanes pa najdem kakšnih 100 zakladov na leto. Sem pa še vedno aktiven v lokalni skupnosti, kjer že 10 let zaporedoma organiziram vsakoletno srečanje z imenom Geokofola.Še nekaj vprašanj o vašem delu recenzenta. Kako ste to postali in koliko časa že opravljate to zadolžitev?

Recenzent sem postal avgusta 2006. Takrat je bil edini recenzent za vzhodno Evropo Haggaeus, ki me je povabil v ekipo prostovoljcev. Nekaj časa sva delo opravljala midva, kasneje so se ekipi pridružili še drugi.

Zadolženi ste za recenzijo zakladov v več državah. Katere so to?

V začetku sem bil zadolžen za objavljanje zakladov v 14-ih državah, ki jim ameriški kolegi pravijo kar "-ia države". To so Romunija, Bolgarija, Hrvaška, Slovenija, Slovaška, pa tudi Češka, Moldavija, Poljska, Madžarska, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Srbija in Makedonija. Sedaj te države večinoma pokrivajo drugi.

Teritorij, ki ga pokrivate je precej obsežen. Koliko zakladov na teden običajno pregledate?

Malo je dni, ko v čakalni vrsti ne bi bilo novih zakladov. Okvirna številka se trenutno giblje okoli 50 na teden, je pa seveda to tudi odvisno od letnega časa. Spomladi in poleti, se lahko tudi bistveno poveča, sploh kadar je v objavo poslan kakšen "power trail".

Kaj vam je najbolj všeč pri delu recenzenta?

Všeč mi je, da sem lahko osebno spoznal veliko drugih recenzentov ter lackeyev iz Groundspeaka. Včasih si katerega od zakladov, ki sem jih objavil dam na "watch" listo, ker rad prebiram prigode prvonajditeljev.

Opravka imate z veliko ljudmi. Ste imeli s kom že kakšne slabe izkušnje?

Ne da bi se spomnil. Z vsakomur se vedno potrudim poiskati razumno rešitev. Res pa je, da delo z ljudmi ni lahko. Včasih se zgodi, da kdo zahteva arhiviranje kakšnega zaklada, brez da bi sploh obiskal lokacijo ali zaklad sploh poskušal najti. Včasih moram objaviti tudi kakšen zaklad, za katerega mislim da ni dober, vendar če ni v nasprotju s pravili, drugače ne morem ravnati. Če ima škatlico in dnevnik vpisov, moram pritisniti na gumb "objavi", četudi je to v nasprotju z mojimi osebnimi načeli.

Se spominjate kakšnega čudnega, zabavnega ali nenavadnega zaklada, ki ste ga prejeli v objavo?

Poznam kar nekaj lastnikov, pri katerih že vnaprej vem, da bo zaklad nekaj "posebnega". Čas pa vedno pokaže, če je z zakladom resnično vse OK.

Katere so najbolj pogoste napake, ki jih srečujete pri objavah, ki jih dobite v pregled? Imate kakšen nasvet kako bi se bilo takšnim napakam najlažje izogniti?

Situacija se je v zadnjih letih močno izboljšala, predvsem zaradi tega, ker se je izboljšal postopek oddaje zaklada. Včasih so se pogosto dogajale napake pri koordinatah, ko so postavljavci namesto Vzhod izbrali Zahod in so bili zakladi locirani sredi Atlantika. Sedaj tega praktično ni več. Predvsem apeliram na postavljavce, da pred objavo zaklada dobro proučijo pravila, v primeru nejasnosti pa se posvetujejo pri izkušenejših postavljavcih ali lokalni skupnosti. Tudi v geocachingu velja rek "manj je več", zato naj ne zapletajo stvari po nepotrebnem. Dodatne zahteve za vpis najdbe že nekaj časa niso več dovoljene, razen pri "challenge" zakladih. Izberejo naj kvalitetno škatlico glede na pogoje, ki jim bo zaklad izpostavljen. Vremenske spremembe in vlaga ter bunklji so največji "sovražniki" zakladov, zato je treba to tudi upoštevati pri postavljanju.

Imate kakšno sporočilo, ki bi ga želeli posredovati slovenski geocaching skupnosti?

Geocaching se v Sloveniji zadnja leta zelo spreminja in razvija. Na vaši poti vam želim vse dobro ter vam vsem pošiljam prav lepe pozdrave.


Geolensu se za odgovore seveda najlepše zahvaljujemo in mu želimo da bi še naprej tako uspešno in zavzeto opravljal svoje delo. Vsi, ki oddajate zaklade v objavo, pa imejte v mislih, da so recenzenti zgolj prostovoljci, ki svoje delo opravljajo v korist skupnosti, zato je povsem na mestu Groundspeakov citat, ki preverjeno rešuje tudi večino zapletov, povezanih s težavami pri objavi zakladov: "Work with your reviewer, not against him."

0 komentarji:

Objavite komentar