torek, 10. junij 2014

Po poti Roparskih VitezovObvestilo: Pot Roparskih Vitezov je bila aprila 2016 arhivirana.

S Cmokico sva konec decembra 2013 objavila 15 novih zakladov na tematski krožni poti, imenovani "Pot roparskih vitezov". Pot je posvečena stari kranjski plemiški družini Hertenberg. Zakladi na poti vas na zanimiv in zabaven način popeljejo skozi zgodovino in približajo časom, v katerih so živeli Hertenbergi in njihovi potomci.

Po nekaterih podatkih naj bi na Jeterbenku že pred 11. stoletjem stal starejši od dveh gradov, katerega gospodarji so bili vitezi Hertenbergi. Preko teh krajev so v tistih časih vodile pomembne trgovske poti. Hertenbergi so bili znani po ropanju in napadih na trgovske karavane, ki so potovale tod mimo. Konec 13. stoletja so Hertenbergi nekoliko nižje, pod starim gradom postavili še drugo grajsko utrdbo. Leta 1479 je nemški cesar Friderik III. Habsburški oba gradova zavzel, ju izropal in požgal. Dokončen udarec pa jima je zadal uničujoči potres, ki je kranjsko deželo prizadel leta 1511. Ostanki gradov so danes še komaj vidni.

Pot je dolga 11 km in poteka po razgibanem svetu polhograjskega hribovja, polnemu dolin, grap, slemen in vrhov, z razpršeno poselitvijo v obliki samotnih kmetij in zaselkov. Na poti boste spoznali posebnosti območja okoli 774 m visokega hriba Jeterbenk, pot vas bo vodila mimo poznogotske cerkve sv. Marjete v žlebeh, cerkve sv. Jakoba na Petelincu, obiskali boste ruševine in ostanke Hertenberških gradov na Gradišču ter na Jetrbenku, kužno znamenje v vasi Žlebe, ter uživali v razgledih na Savsko ravan in Kamniške Alpe.

Kraji čez katere vodi pot, so prepleteni z bogato zgodovino, nenapisanimi zgodbami in ustnimi izročili. Ena izmed legend govori tudi neprecenljivem zakladu roparskih vitezov, ki je skrit nekje na Jeterbenku...

Tura je lažje do srednje zahtevnosti in je zanimiva v vseh letnih časih. Povprečni čas hoje je cca. 4 ure. Najboljši čas za obisk je v lepih pomladnih in poletnih dnevih, ko narava zeleni, razgledi pa sežejo daleč naokoli. Grafični prikaz poti ter več zanimivosti in ostalih podrobnosti si lahko preberete na spletni strani gremonapot.si.

Pot roparskih vitezov sestavljajo zakladi:

Turistično društvo Žlebe - Marjeta vsako leto 25. junija organizira tradicionalni pohod Po poteh roparskih vitezov. Start pohoda je ob 8:00 uri izpred Osnovne šole Preska, pot se nadaljuje po urejeni lahki poti proti Cerkvi Sv. Marjete, kjer sledi kratek program, pot se pa konča na Branovem z zaključno prireditvijo in zanimivim kulturnim in zabavnim programom. Več informacij o pohodu najdete na njihovi spletni strani.
Avtor prispevka: Ridler

0 komentarji:

Objavite komentar