četrtek, 23. oktober 2014

Od keška do keška: Blatno jezero z okolico


Blatno jezero na Madžarskem je eno največjih evropskih jezer in je oddaljeno le 70 kilometrov od slovensko-madžarske meje. Jezero meri 78 km v dolžino in 15km v širino. Severna obala je redkeje naseljena, vendar ima več znamenitosti, južna obala pa se razprostira kot dolgo letovišče, na katerem je poleti precejšnja gneča, saj je med prebivalci zelo priljubljena izletniška točka. Nekateri ga celo imenujejo "Madžarsko morje".07.10. - 09.10.2014

Ker sva se v službi bolj kot ne na hitro dogovorila za nekaj prostih dni, sva tudi na hitrco iskala možne rešitve za nekajdnevni oddih. Ob ogledovanju Geocaching zemljevida je padla ideja, da se zapeljeva do blatnega jezera in pobereva nekaj keškov. Preverila sva še vremensko napoved in že sva hitela proti madžarskim ravnicam...

Po dobrih 300 kilometrih sva prispela na prvi postanek ob jezeru, kjer sva si privoščila vprašajček in nekaj tradicionalnih škatlic. Na poti proti Kaposvaru, kjer sva imela rezervirano prenočišče, sva pobrala še del powertraila SPT.


Drugi dan potepanja sva skoraj v celoti posvetila powertrailu SPT, ki več ali manj poteka po podeželskih cestah v okolici blatnega jezera.

Zadnji dan sva se napotila proti obali, kjer naju je čakalo nekaj zanimivih zakladov, kot je npr. virtual GC86EB.


V mestu Szántód sva se vkrcala na trajekt, ki naju je po kratki vožnji prepeljal na drugo stran jezera, na turistično najbolj zanimiv polotok Tihany, kjer sva se preko zemeljskega zaklada GC1WHCX seznanila z geologijo nastanka polotoka, obiskala pa sva tudi starodavne jame, v katerih so pred 800 leti živeli bizantinski menihi (GC6685).

Na severni strani jezera sva si na hitro ogledala še obcestni vojaški muzej (GC3WA76) z nekaj atraktivnimi primerki sovjetske tehnologije.


Pot proti domu sva nadaljevala ob severni obali jezera, kjer sva uživala v pokrajini in čudovitem jesenskem vremenu...

Trije lepi in sončni dnevi so ,kot vedno kar se imamo fajn, mnogo prehitro minili. Bil je prijeten, predvsem pa denarnici prijazen izlet, ki nama je polepšal jesenski dopust. :)

Avtorja prispevka: Ridler & Cmokica

0 komentarji:

Objavite komentar