nedelja, 06. julij 2014

Od keška do keška: Osojsko jezero


Osojsko jezero (Ossiacher See), je le borih 100 km oz. dobro uro vožnje oddaljeno od Slovenske prestolnice, Ljubljane. Jezero je ledeniškega izvora, nastalo je v zadnji ledeni dobi po umiku Dravskega ledenika proti zahodu. Leži na nadmorski višini 488m, ima 10,6 km² površine in je tretje največje jezero na avstrijskem Koroškem. Dolgo je okoli 11 km, široko pa od 700 do 1500 m. Na jezeru in v bližnji okolici sta bogato razvita turistična in športno-rekreativna dejavnost, poleti pa je možno tudi kopanje, saj se temperatura vode se giblje okoli 24°C.Zadnji 2 leti se na jezero zgrinjajo tudi geosledci od blizu in daleč, saj je od maja 2012 na krožni poti okoli jezera postavljen "power trail", ki vsebuje 100 zakladov. Če k temu prištejemo še vse okoliške, jih je skupaj seveda še bistveno več. Power trail se prične v naselju Beljak (Villach) in se nadajuje po krožni poti okoli celotnega jezera. Skupna dolžina poti znaša okoli 35 km.

Osojski power trail je sicer zelo dobro obiskan, saj so nekateri zakladi v dveh letih doživeli že več kot 1000 obiskov. Žal pa lastnik za zaklade ne skrbi prav dobro in so mnogi od njih že dotrajani, nekateri zasilno nadomeščeni, kakšen pa tudi že manjka.

Pot je zelo primerna za kolesarjenje, zato sva zajahala najina dvokolesnika in se podala naokoli. A že ko sva prevozila nekaj več kot 1/3 poti, nama je načrte prekrižalo vreme. Vremenska napoved je sicer kazala na manjšo nestanovitnost, a kaj hujšega ni bilo na vidiku. Z mislijo na takšno napoved sva ob pričetku naliva nekaj časa vedrila pod drevesom na katerem je skrit zaklad št. 95, a sva po nekaj časa spoznala, da tale dež vseeno ne bo tako zelo nedolžen. Padla je odločitev, da kolesarjenje zaključiva, preostanek poti pa nadaljujeva z avtomobilom. Seveda se je bilo še prej treba vrniti v nekaj kilometrov oddaljene apartmaje, kjer sva imela namen prenočiti in kjer je bil parkiran najin avto...


Dež se je do najinega prihoda nazaj na parkirišče že malo polegel, a kljub tem je še občasno kapljalo. Hitro sva se preoblekla v suha oblačila, parkirala bicikle ter se odpravila na v smeri proti severnemu delu jezera. Ko sva prispela do zaklada št. 65, je dež že ponehal, zato sva še malo pešačila, nato pa ponovno nadaljevala z avtomobilom.

Kilometri so se kar hitro nabirali, vmes sva našla marsikaj - od slabih do dobrih skrivališč, od filmskih škatlic, do petlingov, ponekod pa je bila na mestu zaklada obešena kar samo vrečka, ali pa je ostala samo še vrvica. Škoda da lastnik ne žrtvuje dneva ali dveh, da bi trail ponovno spravil v primerno stanje. Če bo šlo tako naprej, bo veliko zakladov kaj kmalu zrelih za arhiviranje...


Naslednji dan, ko sva se vračala domov, sva se ustavila še na gradu Landskron, kjer sva pobrala tamkajšnji zaklad ter si ogledala razstavo plenilskih ptic.


Zaključek: Na poti okoli osojskega jezera se je najbolje odpraviti v času lepega vremena, si za trail vzeli dva ali tri dni časa in se vmes vsake toliko malo okopali v čisti jezerski vodi. Najin čas je bil žal omejen, dnevi dopusta so hitro minevali in načrtov za naprej je bilo še kar nekaj, zato sva si tam lahko privoščila le dvodnevni oddih. Kljub temu nama je uspelo v enem dnevu vse zelene škatlice spremeniti v rumene smajlije, po ostale zakladke se pa vrneva spet ob naslednji priložnosti.


Najdeni zakladi okoli jezera


Opomba bralcem: Zakladi na trailu okoli Osojskega jezera so arhivirani.

Avtorja prispevka: Ridler & Cmokica

0 komentarji:

Objavite komentar